Dags för Moderaterna att bli Sveriges bästa sjukvårdsparti!

Fokus för moderaternas sjukvårdspolitik har förändrats till det bättre. Därför har moderaterna nu en stor möjlighet att bli Sveriges bästa sjukvårdsparti.

Moderaterna har historiskt haft mycket svårt att få förtroende för sjukvårdspolitiken. Anledning tror jag har varit att man pratat för mycket om hur vården ska kunna konkurrensutsättas, att landstingen ska avskaffas och att man velat införa obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. Allt detta har vi lämnat bakom oss och det är bra. Partiet fastslår återigen att sjukvården ska vara solidarisk finansierad via skatten. Kravet på att landstingen ska avskaffas är borttaget. Fokus är också flyttat från vilka som ska utföra vården till vad den ska innehålla.

Moderaternas nya sjukvårdspolitik lägger nu grunden för att Sverige ska få en hälso- och sjukvård som kan erbjuda vården i tid och att den sker på jämlika villkor. Svensk sjukvårds stora problem är att det är alltför många som får vänta alltför länge på att få sin vård, vilket i grunden är helt orimligt och acceptabelt. Vården ska ges när behoven och efterfrågan finns. För till skillnad mot våra politiska motståndare ser vi inte att sjukvårdssystem ska bygga på ransonering i solidaritetens namn. Så när socialister utbrister att det inte går att avskaffa sjukvårdsköerna utan att avskaffa solidariteten så visar det precis vart skiljelinjen går i svensk sjukvårdspolitik. Den går mellan de som ser sjukvårdsköer som ett verktyg för sjukvården och oss som anser att vårdköer är oacceptabelt och visst kan arbetas bort. Det är hög tid att sjukvårdens ransoneringssystem avskaffas.

Nu är vårdköerna inte det enda problemet i vården. Orättvisorna och ojämlikheten är också en del av den svenska sjukvårdsmodellens största misslyckanden. Idag beror det på var du bor när du kan få din vård och till vilken kvalitet. Det är till och med så att vilka läkemedel som ges varierar stort i landet och mellan grupper. Det har under året framkommit i två rapporter från Sveriges Kommuner och Landsting och från Socialtjänsten att skillnaderna är stora. Sveket är som allra störst mot dem som befinner sig i ett utanförskap. De får sämre vård och sämre mediciner. Moderaterna har nu arbetat fram en politik innehållande förslag hur vården ska bli mer jämlik, få en bättre tillgänglighet och en högre kvalitet.

Det viktigaste är att sjukvården kan ges i tid med hög kvalité. Men det räcker inte. Man måste också ha en politik för hur medarbetarna i vården ska få bättre arbetsvillkor och större inflytande. Medarbetarna är vårdens största tillgång och jag menar att ansvaret för att ge medarbetarna bra villkor inte har tagits på allvar tidigare. Nu görs det och det välkomnar jag.

Samtidigt är det viktigt att slå fast att moderat politik innebär en ökad valfrihet. Vi vill att alla de som vill vara med och kunna erbjuda hälso- och sjukvård ska välkomnas. En mångfald av utförare i vården ökar inte bara valfriheten för patienterna, den skapar dynamik och utrymme för utveckling också. En utveckling som gynnar såväl patienter som medarbetare inom vården. Rätten att välja vård ska kunna ske inom hela europa.

Moderaterna har nu ett gyllene tillfälle att bli det parti som bär det största förtroendet för sin sjukvårdspolitik. För samtidigt som Moderaterna förnyar sig och omprövar sin hälso- och sjukvårdspolitik så gör socialdemokratin precis tvärtom. Debatten om andra utförare av välfärdstjänster pågår som hetast just nu inom rörelsen. Mycket tyder på att motståndet mot alternativa driftsformer kommer att kvarstå. Nu gäller det för moderaterna att inte lockas in i fällan att enbart debattera utförare i vården. Ska moderaterna vara trovärdiga i sin vårdpolitik måste vi fortsätta förnyelsearbetet med fokus på innehållet.

Arbetet måste fortsätta lokalt i varje län inför landstingsvalen för i just landstingsvalen har Moderaterna många segrar kvar att vinna. Jag är övertygad om det går och att vi har modet och vågar fortsätta förnyelsen. Målsättningen måste vara att moderaterna blir Sveriges bästa sjukvårdsparti som ger väljarna lösningarna på dagens och morgondagens utmaningar inom svensk sjukvård.

Bloggar: Ewa och Johan och Peter

Annonser

Ett svar

  1. […] Dags för Moderaterna att bli Sveriges bästa sjukvårdsparti! Hoppa till kommentarer Idag skriver jag detta på Moderata Perspektiv […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: