Förstärk det hälsoförebyggande arbetet för barn och ungdomarna i Sverige!

Övervikt och fetma är ett ökande samhällsproblem i västvärlden och Sverige. Det beror på flera olika faktorer men de största orsakerna är att barn och ungdomar rör mindre på sig för att istället ägna sig mer åt passiv underhållning på fritiden. Barn sitter framför dataspel och tv samtidigt som de äter mer oregelbundet och onyttig mat såsom sockriga läskedrycker, snabbmat och godis. I dag räknar man med att ca 20 procent av femåringar och tioåringar i Sverige är överviktiga. Barn med övervikt och fetma har betydligt ökad risk att drabbas av ett stort antal livsstilsrelaterade sjukdomar än normalviktiga barn. En inaktiv livsstil ökar risken att utveckla bla hjärt- och kärnsjukdom, cancer, högt blodtryck, höga blodfetter, benskörhet och diabetes.

Den enskilde individen har ansvar över sina livsval och i barns fall är föräldrarna ansvariga för att lära barnen en hälsosam livsstil. Vi ser dock att det i dagens samhälle blivit norm att ha ett stillasittande liv med passiv underhållning på fritiden. Moderaterna är beredda att ta krafttag för att skapa ett mer hälsosamt Sverige. För att bryta denna utveckling måste samhället underlätta för individen att göra hälsosamma livsval. Det finns en rad åtgärder som behövs.

Landstingen bör utöka sitt samarbete med skolhälsovården för att fånga upp de barn som är i störst behov av fysisk aktivitet. Det är viktigt att fånga upp dem tidigt eftersom människors fysiska hälsa grundas i barndomen. Fetma i ungdomsåren är en viktig bestämmelsefaktor för fetma senare i livet. Moderaterna vill se ett större samarbete mellan primärvården och skolan, bland annat genom att introducera ”Hälsosamtal” för eleverna i vissa årskurser. Informationen ska kombineras med andra förebyggande metoder för att få effekt och vända utvecklingen. Informationskampanjer kan bidra med att öka medvetenheten kring ett visst hälsoproblem men det krävs också andra metoder för att långsiktigt förändra människors beteenden. En metod som har varit lyckosam är Fysisk aktivitet på recept: FAR. Det finns ett klart samband mellan fysisk aktivitet och friska välmående individer. Det finns vetenskapliga bevis för den fysiska aktiviteten ökar hos personer som fått ett FAR utskrivet. Fysisk aktivitet minskar risken att utveckla de livsstilsrelaterade sjukdomarna, bidrar till högre självkänsla hos patienten. Vi vill att denna metod även ska kunna användas av barn. Genom att införa fysisk aktivitet på recept för barn kommer vi kunna nå fler barn i riskgruppen än idag.

Lagsporter och skolgymnastiken passar inte för barn som levt ett stillasittande liv och redan är överviktiga. Dessa barn kan känna obehag att träna med skolkamrater som redan är aktiva eftersom de inte orkar prestera på samma nivå som dem. De har en låg fysisk självkänsla och vill skydda sig genom att hålla sig borta från områden där de riskerar att misslyckas. Detta kan leda till att barn som är överviktiga inte är med på skolgymnastiken och att de mer än andra barn ägnar sig åt passiv underhållning på fritiden. De blir allt mer inaktiva och glider allt djupare ned i en ohälsosam livsstil som på längre sikt leder till sjukdomar.

Moderaterna vill stötta dessa utsatta barn genom att underlätta för hälsosammare livsval utifrån barnens egna önskemål. Vi vill införa utskrivningen av fysisk aktivitet på recept för överviktiga barn. Det är viktigt att hitta attraktiva aktiviteter som är lustfyllda för barnet som inte lockas av traditionellt föreningsliv. Studier visar att en påtvingad fysisk aktivitet i ungdomsåren leder till motstånd mot fysisk aktivitet i vuxen ålder. Vi måste därför skapa ett tryggt klimat där överviktiga kan börja på sin egen ansträngningsnivå och i sin egen takt höja ansträngningsnivån. Det krävs ett utökat samarbete mellan skolan, landstingen och ideella organisationer för att effektivt kunna erbjuda lustfyllda aktiviteter. Livskvaliteten och den psykiska hälsan förbättras när en människa känner sig stark, smidig och har en välfungerande kropp. Den fysiska självkänslan ökar och vi får ett hälsosammare Sverige.

Det är hög tid att förstärka det hälsoförebyggande arbetet för barn och ungdomar i Sverige. Vi är från moderaterna beredda att prioritera barnen och ungdomarna de kommande åren.

Annonser

2 svar

  1. Öh? Stötta? Hmm….enda sättet jag förstått att moderaterna kan stötta är genom att försöka ta livet av sjuka så fort som möjligt….genom att ex tvinga ut svårt cancersjuka i arbetslivet!
    Tycker snarare att moderaterna borde införa ETT ord i sin ordlista…dvs EMPATI!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: