Ingen ska låsas in och gömmas i passiva bidragssystem

När vi drabbas av sjukdom behöver vi stöd, vård och rehabilitering för att kunna komma tillbaka. Ingen ska låsas in och gömmas i passiva bidragssystem. Under lång tid har det inte varit så i Sverige. Före valet 2006 var svenskarna det mest sjukskrivna folket i världen. Över 200 000 människor var sjukskrivna och antalet förtidspensionerade uppgick till 555 000.

Som en del i arbetslinjen har Alliansregeringen genomfört flera reformer för att bryta med denna utveckling. I grunden handlar det om synen på människan. Vi menar att alla ska ha rätt till en andra chans och få rätt stöd för möjligheten att känna sig behövd i samhället. Bara genom att alla som kan och vill arbeta ges möjlighet till arbete klarar vi en välfärd till stöd för dem som inte kan arbeta.

Alliansregeringens politik handlar om ökat fokus på rehabilitering, vägar tillbaka till arbete och en rad andra stödåtgärder. Ett exempel är införandet av rehabiliteringsgarantin. Bara i år beräknas 30 000 personer få möjlighet till vård och rehabilitering tack vare rehabiliteringsgarantin. Nästa år utökas denna satsning från 600 miljoner kronor till en miljard kronor. Till det ska läggas våra satsningar för en förstärkt företagshälsovård och vård i tid med t.ex. kömiljarden.

1. Människor som har arbetsförmåga ska få stöd för att komma tillbaka till arbetslivet, människor som är sjuka ska få vård och rehabilitering. Vi är tydliga i våra mål men ristar inte tekniken i sten. För oss går människor före system. Vi genomför nu svåra men nödvändiga reformer. Vi förstår och respekterar att människor kan känna oro kring detta.

2. Vi har i flera steg utvecklat sjukförsäkringen för att skapa vägar tillbaka till arbete för människor som är sjukskrivna eller förtidspensionerade.

3. Resultaten är tydliga och det är viktigt att komma ihåg var vi stod när vi började. Under socialdemokraternas tid vid makten förtidspensionerades 140 personer varje dag. Sedan 2006 har antalet sjukskrivna halverats och 50 000 personer har lämnat förtidspensionen.

4. Våra reformer vägleds av tydliga principer.

– Arbetslinjen som handlar om att alla som kan ska ges möjlighet att få ett arbete.

– Vi ser människors förmåga istället för att stämpla ut människor i system.

– Vi vill att människor som är friska och har arbetsförmåga ska ges möjligheten till ett arbete på deras egna villkor. Människor som är sjuka ska erbjudas vård och om möjligt rehabilitering för att kunna återgå till arbete.

5. Alternativet till de reformer vi genomför är en återgång till ett Sverige där vi inte ser människors förmåga, utan stämplar ut människor i utanförskap.

Bloggar: Altenberg och seved monke och dick erixon och kent och mary

Annonser

6 svar

 1. […] system som förut fanns gjorde det svårt för människor att gå från sjukdom till jobb. Så ska det inte vara. Har […]

 2. ”- Vi vill att människor som är friska och har arbetsförmåga ska ges möjligheten till ett arbete på deras egna villkor.”

  Kallar du att utförsäkra 17.000 personer utan att ha säkrat att deras ekonomi inte slås ännu mer i spillror, att det är på deras villkor?

  Ord är bara ord, handling visar vad man egentligen står för.

 3. […] mer hos: Moderata Perspektiv  och edvard och Kent och […]

 4. 1. Vart har de tusentals miljoner (=flera miljarder) av det årliga överskottet från sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen tagit vägen? Varför kan man inte tala om att även dessa försäkringar varit och är mer än fullt finansierade?!

  2. Försäkringskassan har intensivt informerat att myndigheten enligt de politiska direktiven inte ska bry sig om ifall en person är sjuk, utan vilken ”arbetsförmåga” den sjuke har. (”Arbetsförmåga” är en teoretisk term som FKs handläggare beslutar om trots att den hittills inte har någon bestämd definition).
  Jag känner till en kvinna som har sex sjukdomar, men eftersom Fk anser att de alla var för sig är botbara har hon inte rätt till sjukpenning längre. Att hon behöver ha med sig en person för att förklara vad som sägs på möten, trots att hon har svensk bakgrund, bryr man sig inte heller om.
  När Anna Hedborg, den förra och nuvarande regeringens enmansutredare, häromveckan redovisade sin Arbetsförmågeutredning frågade jag henne efteråt om hon verkligen menar som hon skrivit på flera ställen i utredningen: “I princip kan den som inte är medvetslös utföra arbete i någon form”. Jag undrade om en person som är sängliggande med ångest eller smärta verkligen ska förväntas arbeta. Hon svarade: “Han kanske inte har ångest hela tiden!”
  Vilken människosyn tyder detta på?
  Är det verkligen makroekonomens långa avstånd till den enskilda människan som ska vara vår ledstjärna??

  3. För den som är sjuk och som tillsammans med hela sin familj blir så utarmad att enda hänvisningen blir socialbidrag, måste den som har lite tankeförmåga inse att risken är att det bli utan återvändo. Den sjuke som försöker börja jobba 25 % får socialbidraget sänkt med 25 %, den som försöker gå upp till 50 % får bidraget sänkt med 50 %. För den som är sjuk eller skadad blir det i princip omöjligt att ta sig ur en socialbidragssituation.
  Alltså: Det är orimligt att hänvisa sjuka till socialen, vilket nu görs allt oftare!

  4. Alltför många har blivit helt utan pengar – vilket är det totala utanförskapet, trots att de “hjälpts” till den situationen för att slippa “utanförskap”, som det numera kallas för den som har sjukpenning/-ersättning.
  I gårdagens DN står att en av dem som skickade avskedsbrev till Nätverket Resurs innan han slutade sina dagar skrev “Jag orkar inte längre, vi kan inte leva fem personer på min frus sjukersättning på 8 000 kronor.”
  Detta är kalla fakta!

  5. Hur länge kan så många se bort från så mycket fakta och från så många vittnesmål från utsatta?? Artiklar om sjukförsäkringen får ofta hundratals kommentarer från drabbade, det mesta jag sett är 1500!

  6. Aningslösheten och okunskapen har fått leda för långt. Jag hoppas och tror att de allra flesta vill ha ett samhälle med medmänsklighet och omtanke om dem som har det svårt.
  Det känns inte bra att t ex vi som bor i villa får alltmer stöd och bidrag, som lägre fastighetsskatt, ROT-bidrag, bidrag till hushållsnära tjänster, förutom lägre boendekostnader pga absurt låga räntor – medan de som oförskyllt drabbas av långvarig och svår sjukdom (de flesta av dem som nu kommer att utförsäkras har flera sjukdomar) eller skadas dessutom ska leva med en ekonomisk stress som i sig bevisligen skapar ohälsa!

  Mycket handlar om människosyn..

  Maria Werme
  leg sjukgymnast

 5. […] period framför sig. Jag har bloggat om sjukförsäkringarna både på min egen blogg och på Moderata Perspektiv. Läs gärna mer där. Läs även gärna den hälsosamme ekonomistens inlägg. Alliansen måste nu […]

 6. Alliansen har haft lite dåligt handlag med a-kassan och sjukförsäkringen. Det som gjorts är säkert rätt i teorin enligt några samhällsforskare och akademiker som Reinfeldt och Borg läst in sig på i början av mandatperioden. Hade högkonjunkturen hållit i sig hade det varit bingo för den här ökat arbetsutbud och egenförsörjningspolitiken. Nu sitter Alliansen i klistret. Det finns nu ingen arbetsmarknad som kan suga upp alla dessa människor med sjukproblematik som ska ”prövas” mot arbetsmarknaden. När det finns så många friska arbetslösa att välja på varför ska en arbetsgivare ta en 55-årig kvinna med sjukhistorik? Politiken verkar helt okänslig och styrd från teoretiska utgångspunkter. Synd tycker jag som är alliansvän.

  Lägg till att det finns förfallstendenser när det gäller lagstiftningsteknik på regeringskansliet och tillämpningen på försäkringskassan. Offentlig mydighetsutövning verkar vara på dekis. Modeordet ”tydlig” verkar inte direkt ha slagit igenom på socialförsäkringsområdet. Budskapet går snart fram: se till att ha 50 000 kr på banken om du skulle bli sjuk eller arbetslös.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: