Det finns alltså yrkesdemonstranter…

Kent skrev tidigare om våld här. Jag fortätter på ett annat tema om samma sak. En del av min familj bor i Rönninge i Salems kommun. Ett av barnen fyller år och vill kunna ha sitt kalas i lugn och ro under den helg som hon fyller. Dessvärre så har inte det fungerat. Under ett stort antal år har det varit demonstrationer där vid den här tiden på året. Det är nämligen kring årsdagen för en misshandel som ledde till en ung killes död. Högerextremister går i fackeltåg varje år för att som man säger hedra honom. De kommer från alla möjliga länder och väller ut ur pendeltågen, som i den värsta filmscenen. Samtidigt brukar det komma dit 100-tals motdemonstranter. Så har det uppstått bråk och elände. Poliser har varit där i också de i hundratal. Med bilar, piketpoliser och hästar och hundar och ambulanser. En mycket suggestiv känsla att ta sig igenom samhället just den dagen. Man känner sig lite rädd och väldigt illa till mods. Man kan tänka sig hur små barn uppfattar denna hotfulla stämning som kryper genom ben och märg vid blotta åsynen av spektaklet.

Det har varit i det närmaste en känsla av undantagstillstånd som rått på det lilla torget vid Rönninge station. Varje år har Rönningeborna behövt stå ut med polisavspärrningar, bråk och elände. Barnen har inte kunnat vara ute och invånarna i övrigt har också hållt sig undan. Butikerna har hållit stängt.

Det finns de som säger att det är polisernas närvaro som ställer till det hela, andra tycker att det är viktigt att demonstrationsrätten hålls i sin ordning, de tredje tycker att det är motståndsgruppernas fel attd et lir bråk och de tycker i sin tur att högerextremister ska hålla undan eftersom de representar hemskheter i samhället.

Det moderata kommunalrådet Lennart Kalderén skriver på sin blogg om det årliga inferno han och andra ledande personer går igenom varje år. Demonstrationsrätten har gått för långt menar han i en artikel på millan.

Det finns många sätt att se det hela på. Själv tycker jag att hela företeelsen är rent vidrig. Frågan är om föräldrarna till den unge pojken som mördades verkligen vill att deras som ska kommas ihåg på det här sättet. I år blev det tydligen lugnare än tidigare år. Jag hörde på annat ställe att någon yrkesdemonstrant (ja de verkar finnas såna) sa att d egjorde bättre nytta i Köpenhamn. Jo då. Tacksamma är nog Rönninges invånare.

(SvD)
DN
SvT
Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

9 svar

 1. Jag undrar också över hur föräldrarna kan låta detta pågå. Sonens namn utnyttjas för att ge pengar till nazister – och framgångsrikt så också. Vansinne.

 2. Frågan är om föräldrarna har någon chans att göra något alls.

 3. Det fiinns inget farligare än när extremister kan utge sig för att vara offer. Låt oss aldrig glömma vad ideologin som driver dessa människor har orsakat.

  Men demonstrationsrätten kan vi inte tumma på. Det får vi inte tumma på. Däremot kan man fråga sig om man kanske inte bör, som kommunalrådet Lennart Kaldéren föreslår, ta större hänsyn till den totala påverkan som demonstraterna och motdemonstranterna har på ett samhälle. Om det är årlig återkommande demonstration bör också tas under beakting då tillstånd skall utfärdas.

  Däremot tror jag inte att man bör neka tillstånd enbart på grund av stökiga motdemonstranter – det vore likställt med att kraftigt begränsa demonstrationsfriheten, även om det görs indirekt.

  Trots att jag anser nazismen som vidrig och ett hot mot mänskligheten så måste de få demonstrera, precis som alla andra. Utbredningen av nazismen kan inte stoppas med förbud – förbud lockar ju som bekant – utan med information.

  I USA slogs man fast att det är en konstitutionell rättighet att bränna den amerikanska flaggan. I en demokrati kan inte staten börja godtyckligt sålla mellan åsikter – det vore en mörk och väldigt farlig väg att gå.

 4. Jag anser inte heller att vi kan inskränka på demonstrationsrätten men tycker att det är olyckligt när det blir bråk på grund av den.

 5. jag reagerar på att man som motståndare till etniskt våld mot en svensk människa ska stämplas som högerextrem.

 6. Sigrid – det är ävl snarast attributen och uppförandet runt i kring som skapar den bilden.

 7. Så länge det finns en martyr så kommer demonstrationerna fortgå, låt mördaren sitta i fängelse för det han har gjort så får dom anhöriga upprättelse och att demonstrationerna förhoppningsvis upphör.

 8. @Fia.
  Mördaren fick några månader i fängelse efter att ha skurit halsen av Daniel, så han är ute sedan många år tillbaka.

  Tänk att när ”högerextremisterna” hedrar en person så går det lugnt till och ingen kommer till skada.

  Hur har det vart när medias gullgossar har demonstrerat? DÅ blir det broblem och otrygghet.

  Klimatmötet i Köpenhamn, någon…

 9. hur blir man yrkesdemonstrant? verkar slappt att tjäna pengar på å demonstrera…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: