Det handlar om att stå upp mot våldet

Det finns ett stort samhällsproblem som sker varje dag men som ofta döljs och inte syns utåt. Det är våldet och de sexuella övergrepp som sker i de nära relationerna innanför hemmets fyra väggar. Det är skrämmande att det oftast är just en man som känner kvinnan som utsätter henne för misshandel och sexuella övergrepp. Det kan vara hennes man, sambo eller nära vän. För mig är det helt obegripligt hur man kan välja att bruka våld mot någon man påstår sig älska och jag tycker det är angeläget att vi alla står upp mot detta. Men det räcker inte att bara ställa upp i upprop utan det är viktigt att gå från ord till handling. Det handlar om att man själv är ett gott föredöme för sina barn, sina vänner och samhället. Det handlar också om att som medmänniska se de utsatta kvinnorna och barnen som lever med våldet varje dag samt att säga ifrån när man upptäcker att någon far illa.

Samhällets måste fungera för de kvinnor och barn som är utsatta och vi måste satsa på att stärka arbetet inom olika områden för att stoppa våldet och övergreppen. Moderaterna har tillsammans med de andra allianspartierna arbetat fram en handlingsplan för att stoppa mänsvåld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och våld inom samkönade relationer. Det är bra och det finns mycket vi kan göra i kommunerna och i landstinget.

Ett sätt att stärka de utsatta kvinnorna vore att inrätta ”skyddsänglar”. Dessa änglar skulle få i uppdrag att hjälpa utsatta kvinnor. Att hjälpa dem igenom hela den process som måste gås igenom i allt från polisförhör, sjukvårdsbesök, kontakt med advokat och att orka igenom den rättsliga processen.

Sjukvården skulle kunna förbättra mottagande av dessa utsatta kvinnor ytterligare. Vi har tidigare föreslagit att en speciell mottagning ska inrättas för kvinnor som utsatts för kvinnofridsbrott. Allt för att stärka arbetet, höja kvaliteten, förbättra bemötandet och öka tryggheten.

Vi har föreslagit att en ”okej sex” kampanj ska genomföras i Örebro län. Just i syfte att få unga människor att fundera på hur en kärleksfull relation ska fungera. Vi har också föreslagit att det förebyggande arbetet riktat mot ungdomar ska stärkas. Det handlar om att kunna ge barn och unga en bra uppväxt, så att de blir trygga barn som växer upp till trygga vuxna.

Det finns givetvis mer att göra. Till sist handlar det om att stå upp för det som är rätt. Det handlar om att stå upp emot kvinnofridsbrott och att våga opinionsbilda och föra fram konkreta förslag. Jag gör det gärna, jag hoppas att fler män väljer att göra det.

Bloggar: Kent videobloggar på temat och Zaida

Annonser

4 svar

 1. […] 12, 2009 in Uncategorized En del vågar stå upp och säga ifrån. Det borde vara fler. Läs gärna debattartikeln i SvD och se gärna […]

 2. Hejsan!

  ”Det är skrämmande att det oftast är just en man som känner kvinnan som utsätter henne för misshandel och sexuella övergrepp. Det kan vara hennes man, sambo eller nära vän.

  Enligt BRÅ är det vanligaste våldet mot kvinnor arbetsplatsrelaterat.

  ”Moderaterna har tillsammans med de andra allianspartierna arbetat fram en handlingsplan för att stoppa mänsvåld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och våld inom samkönade relationer.”

  Regeringen har satsat drygt 800 miljoner kronor för att under mandatperioden genomdriva total 56 åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld, samt våld i samkönade relationer. Ingenstans i regeringens handlingsplan nämns något om kvinnors våld mot män.
  Detta trots att BRÅ slår fast att det är en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld. Kvinnor slår sina män i ungefär samma omfattning som männen slår sina kvinnor.

  Regeringens satsning på relationsvåld bör anses vara mycket otidsenlig, och bygger på normen av att män slår och kvinnor blir slagna. Ur ett jämställdhetsperspektiv bör regeringens satsning anses vara ett stort misslyckande. Det som efterfrågas är snarare en satsning med ett modernt genus- och jämställdhetsperspektiv, där fokus utgår från det behov som finns hos de våldsutsatta.

 3. Som Magnus påpekar ovan så används termen ”nära relationer” faktamässigt mycket slarvigt. Nära relationer betyder inte ”ÄR IHOP ROMANTISKT” utan av okänd anledning ingår relationer mellan

  – vårdare och patient
  – lärare och elev
  – socialarbetare och klient

  I den statstik som påstås handla om vad som sker inom hemmets fyra väggar. Den absoluta majoriteten av dessa fall skedde inte i hemmet utan på arbetsplatser och i 25% av fallen så var det en kvinna som stod för misshandel.

  Kan inte ni politiker vänligan lägga lite band på er ridderlighet och se till att fakta är korrekta innan ni yttrar er?

  PS: Som den vanligaste förövaren av våld mot barn är biologiska mamman, den näst vanligaste förövaren är mammans nya pojkvän.

  Biologiska pappan kommer efter både mamman och styrpappan i statistiken för våld mot barn (inte så konstigt, man måste ha tillgång till barnen för att kunna utöva våld)

  Ni måste bestämma er om vi skall ha ridderlighet eller jämställdhet, vi kan inte ha bäggedera för ridderlighet leder till åsikten att kvinnor inte är kompetenta nog att klara sig själva.

  Därmed är er politik en del av jämställdhetsproblemet. Ni signalerar via ridderlighet kvinnor inte är jämställda.

 4. @Erik, väldigt klokt skrivet. Som kvinna känns det väldigt otidsenligt och nedvärderande att män ständigt ska ta hand om oss och bete sig på ett speciellt sätt mot just kvinnor. Ridderligheten måste bort om vi verkligen ska få till en jämställdheten som är värd namnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: