Valet 2010 kommer att bli ett vägval

Nej det finns ingen anledning att ge upp. Valrörelsen 2010 har inte på allvar börjat ännu. Den är på väg att starta. Men den kommer inte att börja på allvar förens det finns två regeringsalternativ att ta ställning till. Just nu är det i den delen ”spel mot ett mål”. Man förhåller sig till regerings förslag, bra eller dåligt. Det får sedan konsekvenser i opinionen. Det kommer att bli annorlunda när politiken kan ställas emot en annan politik. Först då kan folk fullt ut ta ställning.

Just nu ser det tufft ut. Det ska villigt erkännas. Men vi har också sett hur opinionen snabbt förändras. Väljarna är kanske mer lättrörliga än någonsin just nu. Så när valrörelsen startar kommer det att jämnas ut.

Det finns de som nu vill påstå att valet är avgjort. Det är inte över förens sista rösten är lagd. Valkampen kommer att pågå in i det sista och jag tror att valet kommer att bli en rysare. Den som räknar sig som vinnare i förhand kan få en bitter upplevelse på valnatten.

Vem vinner valet 2010? Ärligt talat så är det svårt att säga nu. Jag tror att Alliansen kommer att vinna. Alliansen har helhetspolitiken och framtidens politik. Nu gäller det att klara av att förklara för väljarna det. De rödgröna har samma politik som alltid. Den bygger på mer politik och mindre frihet för individerna. Den leder till högre skatter för alla, främst de som tjänar minst. Valet 2010 kommer att bli ett vägval. Ett vägval mellan en framtidsinriktad politik och en bakåtblickande politik. Jag tror att väljarna i det valet väljer med Alliansen och därmed väljer en framtidspolitik.

Bloggar: Johan och Maria  och Kent och Högberg och Robert och In your face och Val och MMK

Annonser

11 svar

 1. Kent och Mary

  Nej, det är inte avgjort i min värld, och, inte heller i många av mina kamraters värld heller. Kl 2100 den 19 september 2010 får vi första prognoserna. Då kanske vi vet.

  Inte förr, men absolut senast måndagen efter.

  mvh

  Johan

 2. Du har en vettiga synpunkter där.
  Mycket av det som kan ligga till grund för Alliansens tillbakagång kan ligga i diskussionen om sjukförsäkringen.
  Sedan har inte valrörelsen inte kommit igång ordentligt. Det som kommer bli intressant att se hur De Rödgröna kommer gå ut med sitt budskap och hur det kommer mottagas. De har än så länge varit lite passiva.
  Tror att det kan bli lite annorlunda debatt när alternativen synliggörs mer.

  Utan klara och synliga alternativ är det alltid svårt att sia om en utgång.

  (För egen del har jag inte tagit ställning till hur jag skall rösta utan håller frågan öppen ett bra tag till. )

 3. I kvällens Agenda finns förklaringen till den nuvarande regerings poliktik, ” Alliansen har helhetspolitiken och framtidens politik”. Att ändra lagar som man skapar mot människor, itället för att skapa lagar för människor borde vara alla politikers vett och vilja. Nu ändras socialförsäkringslagen trots ”Alliansen har helhetspolitiken och framtidens politik.” Vi kommer med stor säkerhet att se flera ändringar inom ett antal månader i socialförsäkringslagarna på grund av den hets som dessa lagar framtagits. Detta kallas ”helhetspolitik” hos alliansen. Då är det inte svårt att ta ställning till vilka man inte ska rösta på.

 4. vad tycker du om jämställdhet?

 5. ”Framtidens politik” som består av ännu mer otrygga förhållanden på arbetsmarknaden, ännu lägre löner, ännu mer förslitningsskador för kvinnor i deltidsarbeten alternativ inget jobb alls. Nu är Alliansen rädda minsann när trovärdigheten hänger på en skör tråd. Den här artikeln i Expressen tycker jag är mycket ytlig, då den inte förklarar varför deltidsarbetande kvinnor lever under extrem stress. De hotas ju hela tiden fråntas sin försörjning i och med extremt otrygga och orättvisa arbetsvillkor. Jag tycker att man ska granska noga varför deltidsarbetande kvinnor är stressade och inte nonchalera de bakomliggande orsakerna. För att de har extremt otrygga arbetsvillkor – de saknar helt enkelt anställningstrygghet och kan inte försörja sig på sitt jobb då de inte får gå upp till heltid. Ändå bär de det tyngsta samhällsansvaret i sina jobb – att ta hand om människor och stå för den fysiska omvårdnaden; att vårda och utbilda de yngsta och att vårda de äldsta. Det är extremt otryggt att gå på vikariat, jobba på timmar, arbeta deltid. Den här regeringen har också gjort allt för att försämra kvinnors arbetsvillkor när de inför sådana deltidsregler i arbetslöshetsförsäkringen att kvinnor måste sluta jobba för att de annars inte får någon ersättning den tid de inte lyckas få jobb. “Deltidstraditionerna” inom vård, skola omsorg speglar den urgamla synen på kvinnor som reservarbetskraft, som man endast kallar in motvilligt och vid behov. Vikariat och visstidsanställningar på deltid, timanställningar – där arbetsinsatsen ofta är mycket högre än anställningsprocenten. Det är ett sätt för arbetsgivare att få jobbet gjort till en billig penning. Och kvinnor ställer upp för de har inget val, då de arbetar inom kvinnodominerade och därmed också lågavlönade sektorer, där anställningsvillkoren i åratal sett likadana ut – med otrygga anställningsformer och deltid som regel och fast heltid som ett definitivt undantag. Det finns ingen tradition av fasta heltidsanställningar, för man ser inte kvinnor som försörjare, trots att de i praktiken många gånger är det. Om nu inte ens socialdemokraterna vill göra något åt detta så behöver man tidigarelägga pensionsåldern i dessa yrken. Vårdbiträde är det hårdaste jobbet som finns på arbetsmarknaden till och med hårdare än gruvarbetare. Förslitningsskador och stressrelaterade sjukdomar finns och särskilt för deltidsanställda med den underbemanningen som är ett faktum. Det är hårt vårdkrävande patienter och anställningarna kräver mycket mer än de timmar som personerna anställs för – så arbetsbördan är betydligt mer i praktiken. Detta gäller även för många lärare som går och vikarierar eller är anställda på deltid.

 6. Och – måste man nog tillägga – privatiseringen har sannerligen inte hjälpt då underbemanningen där är ännu värre. Lexanmälningarna duggar tätt. Det ser illa ut för människovärdet i Alliansens Sverige. Och tänker inte socialdemokraterna heller göra något åt det, måste politiken vridas åt vänster mycket mycket mer.

 7. Du tror att alliansen kommer att vinna valet. Se det tror inte jag. Med en förstörd sjukförsäkring, förstörd a-kassa, en dålig FRA-lag, förstört apotek kommer väljarnas dom bli hård. Du får tro precis vad du vill. Det är som sagt valdagen som räknas. Jag räknar med att KD åker ut, C och M kommer att leta efter nya partiledare. Ojojoj vad skönt det ska bli. Riktigt skönt!

 8. Säg det till cancer sjuka som har några månader kvar att leva som tvingas ut i arbete detta är en bra politik.

  Väljarna kommer att straffarna borgarna man vill inte ha USA i Sverige.

 9. […] Bloggar: Tokmoderaten och Roger och Högberg och HBT-sossen och Johan och Peter och MMK och Moderata Perspektiv […]

 10. Redan nu har ju Reinfeldt skickat ut budkavlen att han vill att moderater och övriga alliansanhängare taktikröstar så att KD klarar sig över gränsen.

  Men allvarligt talat? Vem med sunt förnuft skulle med vilje rösta på de mupparna? ”Verklighetens folk”? Fan, man skrattar ju på sig!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: