Reinfeldt – partiledare och statsminister…

Efter ett halvårs frånvaro från inrikespolitiken var statsministern i högform vid dagens jultal som han höll för 7:e året i rad inför medarbetare och samlad press. Han talade väl främst som partiledare även om statsministerrollen förstås finns där med automatik och lyser igenom.

Han tog upp problematiken med helgens möten om klimatfrågorna i Köpenhamn. Hur oerhört svårt för att inte säga omöjligt det är att försöka komma fram till en gemensam ståndpunkt när man har så många olika grunder att utgå ifrån. Han berättade att vissa länder skickade förhandlingsmän och inte ledande statschefer, hur det kom att handla om procedurfrågor i stället för den viktiga frågan att komma överens. Trots allt så har frågorna om klimatet nu satts på världsagendan. Det är en vinst i sig. Det tar tid. Alltid tid, när många är inblandade.

Partiledaren Reinfledt uppmanade sina medarbetare att ta ledigt och vila i jul för sen börjar allvaret. Det är val nästa år. Och han sa att det är främst arbete med egen lön som gäller framför bidragsförsörjning. Det handlar snarare om att sänka trösklarna på arbetsmarknaden så att den som kan bidra ska få möjlighet att göra det. Det ska satsas på trygghet för brottsoffer och inte koncentreras på de som begått brotten. Frågan om hur människor beter sig i ett samhälle där man går omkring och känner oro för att råka ut för brott måste diskuteras. Finanserna måste vara i schack.

Glädjande nog tog han också upp frågan om integritet på internet som är en käpphäst det inte talats om så mycket tidigare. Moderaterna har som bekant kommit med en hel del förslag på området på sistone. Det har av vissa bemötts positivt och av andra med skepsis.

Närvarande moderater var nöjda med Fredrik Reinfeldts tal, kändes tändande sa flera. Med tanke på att opinionsläget för närvarande är lite motigt så kan det behövas för att peppa i kanalerna. Kent Persson har kommenterat på sin blogg. Liksom bloggen Smurfgodis gör.

Självklart ska det han säger och hur han säger det analyseras av retorikexperter.  Som deltagande moderat (och i alla fall tio universitetspoäng i retorik) är jag nöjd med dagens tal utan att djupanalysera, ibland kan man bara låta sig vara i känslan. Bådar gott framöver, en enande partiledare lyfter upp och man kan fokusera bort från detaljerna och se målet i stället. För nog behöver modertarena lyfta blicken nu och köra rakt in i kaklet som det brukar kallas numera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

//MaryXJ

Annonser

2 svar

 1. Är det så här de skall fixa tryggheten?

  http://svt.se/2.55868/1.1813849/dopningspreparat_lysande_affar

  Finn fem fel…
  – Bilder på photshoppade kvinnor används (photoshop är ett program för att modifera bilder, orginalbilderna är inte i närheten)
  – Utmåla en grupp som tränar hårt till mördare (det finns dock inte i brottsregistret)
  – Påstå en hel massa dumheter

  Är det möjligen en häxdebatt? På 1600 talet använde man barn som vittne om någon var en häxa eller inte.

  Är detta en liten fråga?
  Man ljuger om en grupp på kanske 100 000 personer, polisen har fått befogenhet att när som helst testa dessa. Är man för bredaxlad eller har bred nacke så ökar risken.

  Alliansen har lyckats med den fantastiska bedriften och göra en väldans massa till allianshatare. Sluta peta i folks privatliv, skall man göra det så måste man vara 100% säker på vad man gör, absolut inte sprida lögner som argument till att man är där och petar

 2. […] under ordförandeskapet. Jag är övertygad att det är till hans fördel när vi går in i valrörelse. För det finns nämligen all anledning att vara stolt över det svenska ordförandeskapet i EU. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: