Samtalen är viktiga

I diskussionen kring de socialamediernas betydelse i det politiska samtalet så ska man komma ihåg att det är en form av samtal. Vi gillar denna dialog och jobbar mycket och aktivt med den. Andra former är till exempel att knacka dörr, en tredje form är alla de samtal som aktiva moderater gjort med välfärdens medarbetare. Alla samtal handlar om att föra just ett samtal med väljarna om hur vårt samhälle ska fortsätta utvecklas. Det handlar faktiskt om kärnas i det politiska uppdraget nämligen att vara förtroendevald och bära andra människors förtroende. Det kan man bara göra om man lyssnar på människor. Därför återpublicerar jag ett blogginlägg om just samtalet med välfärdens medarbetare här.

Publicerat på Kents blogg

Den 9 juni 2008 gick startskottet på Moderaternas resa genom Sveriges offentliga sektor. Under dagen besökte moderata företrädare förskolor och äldreboenden runtom i landet för att lyssna på medarbetares berättelser om sin vardag.

Idag har 300 moderater gjort samma resa. Jag är en av de företrädarna.

Sedan sommaren 2008 har vi genomfört 1500 strukturerade besök där vi under 1 timme suttit ned och samtalat med medarbetare. Vi har träffat totalt 5 400 medarbetare runtom i landet som jobbat inom sjukvården, barnomsorgen, äldreomsorgen och sociala verksamheter. Samtalet har varit fritt, utan specifika frågor eller mallar. Däremot har vi företrädare haft med oss tydliga direktiv till för oss själva – lyssna, prata inte politik!

Vi har gjort detta för att lära oss mer om hur vardagen ser ut för alla medarbetare som jobbar inom denna ofantliga sektor. Vi har fått lyssna på deras berättelser om en vardag som är fylld av glädje, skratt och fantastiska människor, men också hårt arbete och tuffa förhållanden.

Totalt har vi inom kategorin Sjukvården träffat 742 medarbetare som arbetat inom 139 unika verksamheter runtom i Sverige. Varje besök har mynnat ut i en rapport och alla dessa rapporter har nu sammanställts i en större för rapport för sjukvården.

 

”Läkare ska vara med restriktiva med sjukskrivningarna för att bidra med snabbare tillfrisknande.”

 

”Vissa människor är riktigt sjuka och de hamnar mellan stolarna på grund av det fyrkantiga systemet.”

Medarbetarnas berättelser har varit fantastiska och otroligt lärorika. Jag har verkligen fått ta ett steg tillbaks och lyssnat, tagit det till mig och försökt göra något av det. Jag har fått höra så mycket kloka ord av sjuksköterskor, arbetsterapeuter, undersköterskor m.fl. och det som de uttryckt har följt mig och många gånger fått mig att fundera på om vi är rätt ute när vissa beslut ska tas. Återkommande ord, idéer, synpunkter har påverkat mig i mitt förtroendeuppdrag och vissa saker som jag fått höra måste jag erkänna har gjort mig riktigt berörd. Det har trängt rakt in i mitt hjärta.

 

”Ofta förstår man inte hur man ska hinna med alla patienter som kommer in under dagen”

 

”…man fortsätter för alla goa kollegor och bra arbetskamrater” 

I Örebro län har jag tillsammans med andra företrädare genomfört 52 strukturerade besök inom välfärdssektorn. Vi alla har haft samma syfte – Vi har lyssnat oss till en ny politik.

Under dessa besök har vi samtalat om det som är bra. Vi har lyssnat till kritik och tagit del av idéer och förslag som kan bidra till att höja kvalitén i välfärden. I den framtagna rapporten för sjukvård kan vi se vad medarbetarna tycker är bra med arbetet och vad medarbetarna tycker kan bli bättre.

”Det bästa med att arbeta inom vården är att man får träffa så många människor”

 

”Idag är det bara pengar som räknas”

Exempel på de mest framträdande förbättringsområdena som medarbetare fört fram under besöken är:

22 % Stress

19 % Administration

18 % Nedskärningar

17 % Lön

16 % Otillräcklighet

13 % Brist på läkare/allmänspecialister

10 % Chefen/Politiker/Dåligt ledarskap

 

Exempel på det mest framträdande positiva som medarbetare fört fram:

42 % Bra arbetsklimat

36 % Kontakten med patienterna

17 % Roligt

16 % Varierande arbete

15 % Viktigt

11 % Nya utmaningar varje dag

Tanken med dessa besök som vi gjort och ska göra, är att vi med hjälp av medarbetarnas ta in deras synpunkter in i vår politik!

Jag, tillsammans med mina kollegor, lovade under den första besöksrundan att komma tillbaks till verksamheten för att ge dem en återkoppling på vad som kommit fram efter vi lyssnat på deras berättelser. Vi kommer därför att göra lika många besök än en gång för att visa dem vad som sammanställts i rapporterna som tagits fram för varje kategori.

Vi ser det som en självklarhet att ge personal feedback på vad de sagt och det ska bli riktigt roligt att få träffa dem igen!

Bloggat: Kent och Mary och JMW och MW och Tokmoderaten och seved monke

Annonser

4 svar

  1. Vill Ni, så är dörren alltid öppen för ett studiebesök på barn-ortopeden på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

  2. Vore trevligt! Eftersom vi tar emot små knoddar även från ditt län ibland så borde det väl finnas skäl…

  3. […] som lyckas än positioner. Om detta bloggade jag om tidigare idag. På Moderata Perspektiv skrev jag ihop detta med behovet av direkta samtal med väljarna oavsett hur dessa samtal […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: