Gästblogg: Per Schlingmann

Vänsterpartiernas förslag till förändringar i sjukförsäkringen är en tydlig återgång till den gamla sjukförsäkringen som placerade tusentals människor i utanförskap och förtidspensionerade 140 personer varje dag.

Moderaterna och allianspartiernas förändringar av sjukförsäkringen handlar om att se alla de sjukskrivna människor som under flera år vare sig fick rehabilitering eller hjälp tillbaka till ett jobb. Jobb på egna villkor till de som har arbetsförmåga och fortsatt rehabilitering och rätt till stöd för svårt sjuka är grundprincipen för de genomförda förändringarna. För oss är varje människa som går tillbaka till arbete en vinst för såväl den enskilda som för samhället. Det handlar om att ge alla en chans.

Socialdemokraterna och övriga vänsteroppositionen sjukförsäkringsförslag tydliggör konflikten i svensk politik. De vänder ryggen åt de människor som längtar tillbaka till arbetsgemenskap och vetskapen om att vara behövd. Istället tar de stora kliv tillbaka till en situation där system går före människor och bidrag före jobb. Socialdemokraterna överger alla de ansatser de haft till att förnya och förändra och faller till föga för Lars Ohlys längtan efter återställarpolitik.

Vid en närmare titt på vänsterpartiernas förslag blir många frågor obesvarade. De hänvisar viktiga delar som rehabilitering till långa utredningar som kommer att pågå långt efter valet och ge väljarna svar först framåt 2014 vad de egentligen vill.

Vänsterpartierna kan heller inte svara på hur deras förslag ska finansieras. När målen om hur många som ska koma tillbaka ersätts med passiva ersättningar kan vi konstatera att det kommer att kosta 3 miljarder kronor. Vem som ska betala den notan ger Mona Sahlin inget svar på, utan låter högen med ofinansierade löften växa. Att hon höjer skatten för låg – och medelinkomsttagare är redan klart.

Ett svar ger dock Socialdemokraterna och de övriga vänsterpartierna. Riktigt sjuka ska inte få vara sjuka i deras Sverige. Det ska inte gå att förtidspensioneras före 58 år. Det innebär att människor med exempelvis medfödda funktionshinder måste ompröva sin sjukpenning år in och år ut fram till 58 års dagen. Många av dem kan få sin ersättning sänkt med drygt 2000 kronor med s-förslaget.  Vi moderater säger tydligt nej till att Socialdemokraternas gräns i sjukförsäkringen där sjuka människor ska behöva skämmas för att de behöver hjälp och förvägras det stöd de är i behov av. För oss är det självklart att de som permanent saknar arbetsförmåga måste känna sig trygga i att få sina ersättningar.

De senaste åren har vi skapat kortare vägar till ett friskare liv. Sedan 2006 har antalet sjukskrivna människor minskat med 100 000 och antalet förtidspensionärer är 50 000 färre. Försäkringskassans prognoser visar att utvecklingen håller i sig. Mellan 2009 och 2014 förväntas antalet människor med sjuk- och aktivitetsersättning minska med 180000 personer. Det betyder att kostnaden för sjukförsäkringen sjunker med 15 miljarder kronor.

Sverige kan bli ännu bättre på att alla människor lika möjligheter att vara med. Det kommer vi att fortsätta kämpa för. Om Mona Sahlins kamp leder någon annanstans än tillbaka till tiden då 140 personer förtidspensionerades om dagen är det dags för henne att svara på.

Per Schlingmann

Partisekreterare (M)

 Bloggar: MMK och Kent

Annonser

8 svar

 1. […] både från alliansen och från de rödgröna. Kent Persson redogör för det i ett blogginlägg. Per Schlingmann går igenom frågetställningen omfattande i ett gästbloggsinlägg på Moderata Perspektiv och […]

 2. Bra. Anfall kan vara bästa försvar ibland. Dock inte i detta fall. Väljarna har ju sedan länge genomskådat alliansens politik på området. Tyvärr inte det minsta trovärdigt men goda försök ska alltid premieras tycker jag 😀

 3. Per Schlingmann redogör ordentligt för vad det handlar om – om de rödgröna får som de vill.
  Men han borde även redogöra för de felaktigheter som under tids gång blivit klarlagt. Tala om vad som var felet OCH HUR MAN RÄTTAR TILL DET!
  Beskrivningen i övrigt vad Moderaterna (som jag själv tillhör) förändrar till det bättre är väl en bra beskrivning.
  Men en aning mer värme skadar inte.

 4. PÅ min blogg minamoderatakarmeller pågår en diskussion om just detta. Från många olika perspektiv. Kolla där också.

  Värme och hjärta finns men det verkar sitta långt inne.

 5. Vad är värdet i att tidigare försäkrade kastas ut i samhället mot socialbidrag (i bästa fall), eller ingen inkomst överhuvdtaget (i värsta fall).

  En reform av systemet var nödvändig, men denna inkvistion mot sjuka i jakten på den oerhört lilla minoritet som ‘fuskade’ är ovärdig och defenitivt inte värd priset i form av mänskligt lidande. Vad hände med borglighetens paradgren, att se människor som individer.

 6. […] att tillåta sjukpension först vid 58 år, eller vilken ålder det nu var? Läs också Schlingmanns blogg om […]

 7. Jag hade tänkte rösta på Moderaterna denna gången, men som jag förstått så är många med mig riktigt besvikna över Pers och Moderaternas nyligen krampaktigt kramande om könsmaktsordningen. Det får bli ett annat parti på ren djävulskap för allting försvinner med att moderaterna så populistiskt kapar all radikal feminsim i tron vinna röster. Tvärtom så kommer många med Ian Wachtmeister lämna skutan för Folkpartiet eller något annat parti med mer ryggrad. Valet 2010 kunde blivit hävstång mellan blått och rött och blivit historiskt. Att värna om kärnfrågor om rättssäkerhet som idag är totalt utebliven där Beatrice Ask och Göran Lambertz går ut i media och mer eller mindre erkänner att läget är allvarligt med att oskyldiga sitter dömda. Rättssäkerhet är grunden i en demokrati och som går hem i stugorna istället för feminism,AFA,svarta block. Det har Sossarna redan förstått för länge sedan och spurtar ifrån er. Socialdemokraterna har snappat upp att majoriteten av svenska folket inte omfamnar feminismen,genusteori,könsmaktsordning och plockar väljare från er.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=16145

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1345&blogg=2025

  http://rebellablog.blogspot.com/2009/01/mans-ratt-till-sina-barn.html

  Varför inte lyssna på Pär Ström,Evin Rubar, Susanna Popova,Ian Wachtmeister, Carl-Jan, Moderatmännen, Pappaombudsmannen, Ingrid Carlqvist, Mansjouren i Skövde och Pappa-Barn i Kristianstad alla som en gång tänkte rösta på Moderaterna. Men som idag är väldigt besvikna på att Rättssäkerhet är ett icke prioriterat område pga för mycket mjäkande med radikal statsfeminism.

  /Gubbrummets ständiga gäst

 8. Moderat människosyn

  Jag är skrämd över hur moderater ser på funktionshindrades livssituation. Jag är tidigare politiker i ett av alliansens partier men har sedan i höstas bytt sida eftersom flera bekanta råkat ut för följande. De har gått på sjukersättning i många år men fått den indragen och hänvisas till af och socialbidrag för att efter denna tid åter få sjukersättning. Det är en skrämmande syn på människan att först ta bort deras försörjning och sedan utreda dom för att komma fram till Oj denna person kan inte förväntas kunna arbeta.
  Moderat syn på människor är Den rika personen är värd sin egendom den icke besuttna är värd sitt värde som arbetskraft åt de besuttna och har han eller hon inte förmågan att arbeta så ska han eller hon leva på svältnivå för att utgöra ett tryck på låglönearbetare och sjuka att vara nöjda med sin situation.

  Att moderater inte tycker funktionshindra har fullt människovärde bevisades för mig när de föreslog sänk skatt på pensioner för personer över 65 år men inte för funktionshindrade Det visar vilken sjuk människosyn moderater har.

  De flesta funktionshindrade med sjukersättning har 64 procent av den inkomst som Försäkringskassan antar att personen skulle ha om hon eller han förvärvsarbetade (så kallad antagandeinkomst).
  Den som inte har haft någon inkomst eller för låg inkomst när den fick sjukersättning får garantiersättning som år 2010 uppgår till maximalt 101 760 kronor per år. Många funktionshindrade har garantiersättning eftersom de beviljats aktivitetsersättning i unga år.

  Gruppen har dessutom en arbetslöshet på 90 %

  Svaret som Anders Borg gav på min direkta fråga om varför inte funktionshindrade med förtidspension räknades in bland de pensionärer som skulle få sänk skatt var ” Det måste löna sig och arbeta ” Ja det gör jag gärna efter mina förutsättningar, men ni har ju själva gett mig sjukersättning tillsvidare (förtidspension) för att ni anser att jag inte kan tillföra något till arbetsmarknaden.

  Detta och era skrämmande dåliga insatser för funktionshindrade i övrigt visar att moderaterna inte vill att funktionshindrade ska ha fullvärdigt liv. Socialdemokraterna inledda den nu tragiska utvecklingen i början på 90 talet när man tog bort förtidspensionen och jämställde funktionshindrade med sjuka som underförstått kan bli friska. Men de senaste årens jakt på sjukskrivna drabbar även den grupp som enl. läkare och försäkringskassan inte kan tillföra något på arbetsmarknaden och moderaternas ovilja att se detta kan jag inte se som annat än ovilja att tillgodose funktionshindrade en rimlig ekonomisk standard.

  Jag hoppas att folk i Sverige är klokare än folket i Tyskland i början på 30 talet och klarar av att rösta bort ett parti som värderar människor efter deras värde som arbetskraft eller deras förmögenhet till förmån för partier som värderar alla människor lika och garanterar alla respekt och livskvalitet.

  Med vänlig hälsning Sven-Peter Sörensson

  Ps läs utredningen alltjämt ojämlikt så du kan se att jag har rätt.
  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18075/2010-6-21.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: