En tragedi

Att det stupat svenskar i Afghanistan är först och främst en tragedi för de drabbade och deras anhöriga. De anhöriga har fått ta emot det besked som man önskar att ingen skulle behöva vara med om. De kvinnor och män som tjänstgör i Afghanistan och på andra platser i världen gör ett mycket bra och viktigt jobb. De utsätter sig för stora risker för att hjälpa andra människor som inte har möjligheten att skydda sig själva. Detta är en enorm uppoffring som vi har all anledning att vara tacksamma för.

Sveriges insats i Afghanistan har ett brett stöd i riksdagen. Såväl riksdag som regering har varit tydliga avseende riskerna med insatsen och vi har också varit tydliga med att det svenska engagemanget i Afghanistan är långsiktigt. Insatsen i Afghanistan är förenad med stora risker. Detta är skälet till varför det skickas militär beväpnad personal från Försvarsmakten. Utgångspunkten är alltid att Försvarsmakten ska ha rätt materiel för sina uppgifter. Vilken utrustning som personalen i Afghanistan ska ha, kläder, vapen, fordon etc. är en sak för Försvarsmakten att bedöma utifrån en rad faktorer där säkerheten är den viktigaste faktorn. Det är i slutändan förbandschefen på plats som beroende på rådande säkerhetsläge beslutar om hur verksamheten ska bedrivas. Det sker en kontinuerlig anpassning av personal, utrustning, och taktik i den svenska utlandsstyrkan, allt eftersom situationen förändras.

För att möta det försämrade säkerhetsläget har antalet svenska soldater i Afghanistan utökats under 2009. Det har också tillförts ny materiel bl.a. tunga stridsfordon och splitterskyddade terrängbilar. Sverige är i Afghanistan för att hjälpa människorna i ett land som inte självt kan garantera säkerheten för sin befolkning. För att afghanska flickor och pojkar ska kunna gå i skolan och för att även kvinnorna ska få tillgång till sjukvård. Det är världssamfundets gemensamma ansvar att människors okränkbara rättigheter efterlevs och Sverige tar sin del av det ansvaret. Svenskt deltagande i fredsfrämjande insatser handlar i förlängningen också om att främja vår nationella säkerhet och svenska intressen. I dagens värld förblir konflikter inte isolerade i länder på andra sidan jorden. Händelserna på tjugohundratalet har visat detta på det mest tydliga sätt. Sveriges engagemang i internationella fredsfrämjande insatser bidrar därmed till att upprätthålla fred och säkerhet även i Europa och Sverige.

Bloggar: kent och seved monke

Annonser

Ett svar

  1. […] svenska trauma anser Kent Persson att det är och på Moderata Perspektiv finns det förklaringar till vad som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: