Moderatkvinnorna lät sig inspireras i helgen…

Delar av moderaterna i Stockholms län och stad var ute och åkte Ålandsbåten Cinderella för att spurta upp sig inför det kommande valet. Men på land i Stockholm pågick det också aktiviteter minsann. Landets alla moderatkvinnor och andra också dök upp i hundratal för att låta sig inspireras. Vi sågs i Riksdagens andrakammarsal och tillbringade hela lördagen tillsammans. Det var mäktigt att träffa så många på samma ställe. Magdalena Andersson, ordförande i moderatkvinnorna sa att nu får det vara slut med de snåla skatorna. Vi ska hjälpas åt att vinna valet nu.

Mark Levengood höll en glimrande föreläsning om de starka kvinnor han haft runt omkring sig i livet och uppmanade alla att våga. För vad är det värsta som kan hända om man gör det undrade han. Egentligen ingenting mer än möjligen att man ångrar sig. När han kom till Sverige erbjöds han en kurs i svenska språket. Hallå det är det enda språk jag kan sa han som är finlandssvensk. Nå han kom från utlandet så det var bara att hänga på och gå blev han uppmanad. Ja, tänker man roligare än så är vi inte. Kanske att det blivit bättre på den fronten. Det är en sak att man behöver lära sig svenska för att leva bra här i Sverige – men om svenska redan är modersmålet? Mark Levengood är en genomtrevlig person som verkligen går rakt in i publiken. Mycket uppmuntrande.

Cecilia af Jochnick höll en spännande föreläsning om kvinnligt ledarskap och varför det är så svårt. Dels så handlar det om att män och kvinnor redan från början organiserar sig på olika sätt. Män i hierakier och kvinnor i platta organisationer. Ve den kvinna som tar sig in i hierakierna. Då får man inte vara med bland kvinnorna längre, ty ingen är för mer än en an. Det ska man aldrig glömma. Det är därför kvinnor kallas föreståndare när de blir chefer menade Cecilia. Förvisso har man lite mer ansvar men man ska aldrig tro att man är nåt inte. De kvinnor som tar sig in i hierarkierna får lära sig att agera på de villkor som gäller där. Inte lätt precis men bra att vara medveten om, att det är olika. Detta är också ett av de stora problemen för kvinnor att ta sig fram. Men är man väl inne i hierarkierna så är det bara att gilla läget och söka vänner och nätverka i den nya organisationen med kvinnor som är på samma nivå som man själv. Den platta organisationen fyller en funktion när man vill få igång kreativiteten, mål och projekt men när något ska bli gjort bör man gå över till den hierarkiska för då händer det grejor och man vet vem som har ansvar för vad. Enligt Cecilia så är det vanligaste att kvinnor bara är plattorganiserade och män finns i hierarkierna. Det gäller att ta hänsyn till det. Det är inte så konstigt att man inte förstår varandra om man inte vet hur det fungerar.

Hidayet Tercan kom till Sverige som liten tillsammans med ensam mamma och många syskon. Efter det har hon klarat sig själv. Lärde sig svenska via text-TV och utan utbildning har hon satsat och vunnit. Hon driver idag ett bemanningsföretag och har bland annat jobbat som affärsutvecklare på Åhlens och på Röda Korset. Inget hindrar mig säger hon. Jag bara gör… Det är nog hemligheten.

Vi sätter upp många hinder både för oss själva och för varandra vi kvinnor. Det behöver vi jobba med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: