Moderaterna måste vinna kvinnorna, annars är det kört.

Det kan bli kvinnorna som avgör valutgången i höst. Röstsplittringen är stor mellan hur kvinnor och män röstar. Alliansen vinner männen och de rödgröna vinner kvinnorna. Ska alliansen kunna vinna valet måste man även vinna kvinnorna. Glappet är idag för stort för alliansen när det gäller kvinnornas röster.

Kanske är det just moderaterna som har störst problem med att kunna vinna kvinnornas förtroende. Jag har funderat på lite varför det är så. Säkert finns inget enkelt svar. Det finns många oliks svar. Dock tror jag det finns ett par huvuddrag:

Välfärdsfrågorna. Moderaterna har en historia av att ha svårt att berätta om vad vi vill med välfärden. Skolan, vården och omsorgen har alltid funnits med i vår politik, men fokus har varit på driftformer och ekonomi istället för kvalité och innehåll. Vi har pratat mjuka frågor på ett hårt sätt. Det går inte. De nya moderaterna har förändrat sig i grunden här. Numera sätts verksamheten i centrum för vår politik. Driftsformerna är inte längre i centrum. Dock tar det tid att förändra uppfattningarna om ett partis politik.

Kvinnorna är skeptiska och tveksamma till om moderaterna menar allvar med sina satsningar på välfärdsområdet. Den oron de visar upp måste tas på allvar. Det finns ju bara två sätt att förhålla sig till varför kvinnorna i lägre omfattningen än männen vill rösta på M. Antingen säger man att det är kvinnorna som inte förstått M storhet. Ett enkelt sätt att skylla ifrån sig, men knappast än framgångsrik väg. Det andra sättet är ju att vara självkritisk. Ansvaret för att för få kvinnorna vill rösta på M är vårt eget. Därför måste M nu fortsätta förnyelsen och det både i sak och på vilket sätt vi samtalar om vår politik.

En annan förklaring är att vi har för få kvinnliga företrädare. Det finns många bra moderata kvinnor. Jag tycker att partiet måste börja jobba på ett annat sätt för att ge dessa kvinnor de plattformar och uppdrag de förtjänar. Det handlar inte om kvotering, men det handlar om att ge män och kvinnor samma möjligheter att göra politisk karriär inom moderaterna. Så har det inte varit. Här behövs krafttag.

Den sista förklaringen är att förnyelsen till de nya moderaterna inte slagit igenom fullt ut på alla nivåer. Lokalt finns det mer att göra. De nya moderaterna är ett faktiskt förhållningssätt både på politikens innehåll och på hur vi kommunicerar den. Ska M nå fler kvinnor måste partiet förnyas än mer och det på alla nivåer. Här haltar det.

Jag tror att moderaterna kan lyckas med att bli ett parti som även kan få kvinnornas förtroende. Ska det gå till valet i höst så är det bråttom. Förnyelsen måste fortsätta och tempot måste ökas. Annars finns risken att kvinnorna sviker moderaterna och alliansen. Om det blir så är felet vårt eget och ingen annans. Förtroende av väljarna måste man förtjäna. Det kräver ödmjukhet och insikt. Jag hoppas att moderaterna vågar ha det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: