Sverige måste ta ansvar för sin egen läkarförsörjning

Veckans bloggdebatt har temat sjukvård. Ett angeläget och viktigt ämne. Jag tar upp en favorit i repris. Arbetet med att utöka läkarutbildningen.

Att svensk sjukvård idag är beroende av att andra länders utbildningssystem utbildar läkare som sedan tar arbete i Sverige är bekymmersamt. 60 procent av alla läkare som tog ut läkarlegitimation under 2008 i Sverige hade studerat i andra länder. Det är människor som är svenskar men som utbildat sig utomlands och det är polacker, ungrare och tyskar som utbildat sig i sitt hemland men som jobbar i Sverige. I grunden ser jag inget fel i att människor rör sig på arbetsmarknaden, snarare tvärtom ser jag det som något positivt. Det som gör mig bekymrad är att ett land som Sverige inte har lyckats med att på hemmaplan kunna utbilda tillräckligt med läkare. Idag är det 2500 svenskar som utbildar sig till läkare i andra länder. Det är inte ansvarsfullt och det är inte att vara ett föregångsland.

Det är viktigt att läkarförsörjningen tryggas annars finns risken att det kommer saknas 4400 läkare år 2015. Alliansregeringens har utökat läkarutbildningen i varje budget den lagt, så även i den kommande. Totalt har alliansregeringen ökat antalet platser på läkarutbildningen till 2015 med 1444 platser, vilket är bra, men inte tillräckligt. För redan idag många vårdcentraler i landet som inte kan rekrytera läkare, vilket leder till att patienter saknar fast läkarkontakt. Flera olika saker måste samspela och utvecklas för att Sverige ska kunna upprätthålla sjukvården i framtiden. Läkare måste få mer tid att möta patienter. Precis som inom tandvården där tandhygienisten fått en framskjuten roll i tandvårdens första linje bör sjuksköterskan ha den rollen inom sjukvården. Sjuksköterskan har kompetensen att vara första kontakt med patienterna och sedan om det krävs slussa vidare patienten till en läkare. Men fler platser på läkarlinjen skulle också underlätta.

Antalet vakanta läkartjänster varierar stort i landet. För de orter som har läkarutbildningen är problemen betydligt mindre. Därför bör en del av lösningen vara att det utbildas fler läkare på fler lärosäten i Sverige än nu. Örebro universitet har sedan många år arbetat för att få läkarutbildningen och fortsätter successivt med kvalitetssäkring och kompetenshöjning. Det är nu hög tid att låta Örebro få läkarutbildningen, kunskapen och kompetensen finns. Högskoleverket pekar på att läkarutbildningen behöver öka antalet platser med 300-400 stycken. Ur ett nationellt perspektiv måste det vara rätt och riktigt att stödja en läkarutbildning i Örebro, då den kommer att försörja Örebro län och de kringliggande länen med läkare.

Alliansen gick gemensamt till val på att tillgängligheten till sjukvården ska öka. Möjligheterna att kunna ge alla patienter rätt vård i rätt tid ökar markant om läkarförsörjningen säkerställs. En ökad läkartäthet kommer att innebära en bättre sjukvård. Sveket mot patienter som får vänta i långa sjukvårdsköer måste få ett slut. Själva huvudfrågan för mig är att vårdkvaliteten och tillgängligheten måste förbättras. Min övertygelse är att en ökad tillgång av läkare förbättrar vården.

Vi måste rusta nu för att klara av sjukvården i framtiden. Det är både oansvarigt och oacceptabelt att vi som nation ska vara beroende av att andra länder utbildar våra läkare. Sverige måste nu ta sitt ansvar och där kan Örebro bidra. Ytterst handlar det om att vi måste ha ett utbildningssystem som klarar av våra framtida åtaganden inom vården. Därför borde det vara en rimlig ambition att regeringen och Moderaterna tar ansvar för att hela landets läkarförsörjning säkerställs.

Bloggar: Lotta och Kent W och Tokmoderaten och Mary och Kent P och Ankersjö

Annonser

2 svar

  1. […] Rydberg och Eva och Tokmoderaten och Rasmus och André och Ankersjö och Moderatprat och Moderata Perspektiv och Omvård och Andersson och Kent W och Thomas och staufner och Lotta och Arkelsten och […]

  2. […] Rydberg och Eva och Tokmoderaten och Rasmus och André och Ankersjö och Moderatprat och Moderata Perspektiv och Omvård och Andersson och Kent W och Thomas och staufner och Lotta och Arkelsten och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: