Laget eller jaget?

Handlar politik och laget eller jaget? Frågan är naturlig att diskutera för varje majoritet som ska styra, oavsett om det är i riksdagen, en kommun eller ett landsting. Det förs nu en aktuell debatt om partipiska. Ska man klara av att styra och få igenom sina vallöften och reformer krävs att alla ställer upp på det man gick till val på, som parti och som regeringsunderlag. Ska det vara möjligt krävs det att man ibland sätter sina egna frågor och åsikter vid sidan. Laget går för jaget.

Är det bra? Det kan man fundera på. Det måste finnas en balans mellan att just den enskilde politikern driver sina egna frågor och anpassning till partiets linje. I ett parti som förespråkar personval är ju detta än viktigare. Ska man som enskild söka mandatet hos väljarna i ett personval så förväntas det av väljarna en lojalitet till det man fick deras förtroende för.

Politisk integritet kommer att bli viktigare. Det man lovar väljarna vill man leverera. Debatten och opinionsbildandet i frågor är viktiga. Extra viktiga är de inom partierna. Utan en levande debatt så avstannar den politiska utvecklingen. En utveckling som är nödvändig, annars dör politiken sotdöden.

Respekten för den politiska integriteten kommer att öka. Väljarna kommer att använda sin röst mer direkt för att få sin vilja igenom. Personvalets möjligheter kan därmed bli partiernas prövning. En prövning som säkert kan bli rätt svår ibland. Hur mycket utrymme ska man ge enskilda politiker och ska en förtroendevald få fälla en regering eller majoritet?

Frågan är svår. Vi är många som varit aktiva i politiken som tid till annan fått rösta emot vår egen övertygelse. Det ligger delvis i sakens natur. Aktiva politiker som brinner för samhällsförändringar kan omöjligen hålla med sitt parti i alla delar. Få för nämligen det, om ens någon.

Till sist handlar det om att välja sina krig. Som ledare och som enskild politiker. Det gäller att kunna styra och ta nödvändiga beslut. Det gäller också att kunna sova gott om natten. Jag kan det. Det handlar om att välja sina krig och det handlar om att ibland rösta mot sin övertygelse. Dock ska man inte ge upp sina åsikter. Att fortsätta opinionsbildning är viktigt. Det politiska samtalet och utvecklingsarbetet får inte dö. För dör den, ja då finns det inte så mycket anledning att vara sig piska in folk eller att ta strid för sina åsikter. Demokratin förutsätter åsiktsskillnader för att överleva, både internt i partier och i de olika politiska församlingarna. Så, politik handlar om både laget och jaget

 Bloggar: Tokmoderaten och Kent

4 svar

  1. […] Bloggar: Tokmoderaten, Moderata Perspektiv […]

  2. Partierna konstruerar ju ”färdiga paket” trots sin vikande medlemskår. Valmetoden med en hel lång lista med namn som partiet sätter i bokstavsordning och med väljarens uppgift att kryssa 5 namn vid valtillfället. Då hade förmodligen Tingvall inte kommit med. Hur var det med personkännedomen?

  3. […] Danielsson skriver i sin artikel att ledamöter som inte följer partilinjen hotar att fälla alliansen. Han tycker förvisso att man i undantagsfall ska kunna rösta emot sin […]

  4. […] Danielsson skriver i sin artikel att ledamöter som inte följer partilinjen hotar att fälla alliansen. Han tycker förvisso att man i undantagsfall ska kunna rösta emot sin […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: