Nya lösningar eller gammal skåpmat?

Den före detta socialdemokratiska finansministern Pär Nuder myntade begreppet ”köttberg” om alla de 40-talister som redan är eller snart kommer att vara pensionärer. Pär Nuder såg möjligen det som P J Anders Linder denna dag tar upp i ett synnerligen läsvärt inlägg på Svenskans ledarsida. Det handlar om den framtida välfärdens utmaningar och hur vi gemensamt tar oss an de problem som ligger framför oss. De är ju många, våra 40-talister eftersom farmor och farfar, morfar och mormor tyckte att det var under det världskrig som rasade runt om vårt lands var bäst att avla fram sina avkommor.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, slänger ut en brandfackla som förmodligen tillfredsställer alla de sossar som betraktar alla pengar i landet som statens. Har man enligt sosse-normen möjligheten att hitta argument för att behålla lite mer i statens pung så tar man ju chansen, det finns ju partiledare som anser att ”om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är”…

Själv tycker jag att det finaste uttrycket för vad politik är manifesteras när man snor så lite som möjligt av medborgarnas pengar men ändå skapar en bra välfärd. Om man är moderat, då tycker man att det är häftigt när varje inkassread skattekrona gör nytta, när medborgaren kan vara säker på att de pengar man får lämna ifrån sig gör nytta.

Välfärd kostar, och välfärd måste få kosta. En bra välfärd kan till och med kräva att man ber medborgaren om att få ta lite, lite mer pengar av just han eller hon. Men, och det är där skiljelinjen finns mellan moderater och socialdemokrater, en höjd skatt om än så liten måste vara den sista utvägen, en tillfällig nödlösning. Sossen däremot tar höjd skatt som det mest tilltalande alternativet varenda gång någon skriker om mer pengar. Konstigt vore det väl annars, när skatterna är det finaste uttrycket för vad politik är.

Framtidens välfärd står inför stora utmaningar, utmaningar vi måste ta oss an och fundera omkring. Vill vi hitta nya vägar, andra modeller och se oss om efter alternativ? Eller skall vi återigen skatta Svensson till underkastelse och bidragsberoende enligt en gammal och väl beprövad svensk modell?

Fler om detta ämne: Kent Persson, Göran Pettersson, Per Ankersjö

Annonser

Ett svar

  1. Fredrik – kul!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: