Ungdomsarbetslöshet ja – men de som har fyllt 50 då…

Det talas mycket om ungdomsarbetslöshet. Problemet med den. Olika åtgärder vidtas. Socialdemokraterna tycker inte att regeringen gör nog. Naturligtvis tycker dem det. Vad annars?

Ja de må vara att ungdomar har problem med jobb just nu, det brukar ändra sig vartefter. En enkel grej man kunde göra är förstås att överhuvudtaget slopa en hel del krångel. Vem minns inte Salladsbaren i Göteborg. Ung tjej satsar och blir blockerad av facket! Hur skulle det se ut om en ung person fick för sig att laga middagsmaten till grannar i omgivningen och ta betalt för det? Då måste det till en massa regler och tillstånd och bokföring och annat som i princip omöjliggör projektet för en som är duktig på att hantera en stekpanna men inte administrationen, eller hur?

Men ett annat som jag faktiskt tycker är ett större problem är hur svårt det är att få jobb om man fyllt 50 år. När vissa rekryterare, som är de som många gånger sitter mittemellan arbetsgivaren och sökanden, säger och anser att man inte kan lära sig något nytt efter 40 år så är det något som är fel. Det finns så mycket fördomar på arbetsmarknaden och åldersfixeringen är en av de starkaste. Det spelar ingen roll hur välkvalificerad man än är, viss ålder utesluter en person från arbetsmarknaden. De rekryteringsdatabaser som ska fyllas i börjar alla med namn, födelsedatum och kön. Rekryterarna hittar aldrig de som fyllt 50+, hur bra de än är. Sökbegreppen är fel. Det finns diamanter i databserna som aldrig kommer till sin rätt. Tyvärr.

Jag brukar roa mig med att fråga 35-åringar om de tror att de själva slutar tänka om ett par år. Att de inte kommer att lära sig eller förstå något i fortsättningen? När äldre personer betraktas som mindre värda på arbetsmarknaden är vi illa ute. I andra länder är erfarenhet något bra. Men inte här i vårt åldersfixerade samhälle. En senior blir erbjuden lättare jobb som att gå ut med grannens hund, vara morfar i skolan eller kortare projektjobb utan ansvar. Samtidigt menar man att vi måste jobba allt längre upp i åren. Är inte det konstigt? Det finns en del attityder att jobba med på arbetsmarknaden.

Läs Anders Sporrings funderingar kring A-kassa och svårigheten att få tag på ett jobb. Det är tänkvärt.

Anders Borg talar nu om höjda tak i A-kassan. Det är säkert bra. Ty för alla som tjänar över taken är A-kassan ett hån på många sätt. Jag skulle gärna se fler alternativ här, möjligheter till privata A-kassetillägg exepelvis. Grejen är den att den som blir arbetslös har ofta anpassat sitt liv efter den ekonomiska situation man haft som löntagare. Det handlar inte om att man som det fördomsfullt brukar antydas att man skulle lockas av arbetslöshet på grund av att det är så bra med A-kassa.

Jobben är på gång vad det verkar, det ser ut så i USA nu och det bådar gott. Förhoppningsvis så kommer också åldersbarriärerna att rämna när det visar sig att abrtskraften behövs. För när är vi så effektiva på jobbet som när ungarna vuxit ur boet och vi kan ägna oss åt jobbet. Kanske att vi inte längre springer lika fort, men vi kan genvägarna och kommer snabbare fram på det sätter. Som det klassiska – hur kan det kosta så mycket att sätta i en skruv? Svaret är givet. Det gäller att veta vilken skruv man ska använda.

Låt oss ta itu med den här åldersfixeringen på arbetsmarknaden – bums…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

6 svar

 1. Bra och tänkvärt, upp med åldersdiskriminering till ytan. Agera och gör något åt den för nuvarande system fungerar inte!
  bara en sak: Sporrong är baksidan på medaljen medan mitt namn (så klart är framsidan!) är Sporring med i och inget annat! 😉

 2. Du förlåt Anders. Jag slant med tangenten bara. Ska ändra.

 3. Lugnt Mary, du är om man säger inte den första och förmodligen inte den sista! 😉

 4. […] Andra som skriver helgkrönikor är: Tokmoderaten, Johan, Mary, Röda Berget och Ankersjö och Strandh och Högberg och Seved och Peter S och Moderata Perspektiv […]

 5. Det som är märkligt att S-parti skyller Alliaspolitiken att vi har en ungdomsarbetslöshet 2010-02 / 26.8 procent under lågkonjukturen. Men glömmer samtidigt att ungdomsarbetslöshet var 2006-04 / 28.1 procent under högkonjukturen, men det kanske var också Allianspolitikens fel. — siffrorna är hämtade från Ekonomifakta.

 6. Nä, just det, rekryterarna hittar inte de under 50 år. För de är yngre själva…

  Och, speciellt småföretagare (även de med företag med 25-50 anställda) är rädda för erfarna människor med högre kompetens än de själva.
  De är entreprenörer, men har oftast för lite utbildning för att våga släppa in akademiker… och missar viktiga bitar för att kunna utveckla företagen på det sättet. Och med tiden stagnerar de, klarar inte konkurrensen, av rädsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: