Den kommunistkramande kultureliten

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly påstår att han på äldre dagar har sett det som han under en stor del av hans vuxna liv missat totalt – att kommunismen är en totalitär, frihetsbekämpande och vidrig ideologi. Förvisso kallar han sig inte längre kommunist, Lasse, men jag tror ändå inte att han ställer upp på beskrivningen ovan.

Det finns dock andra som inte alls vill lämna en ideologi som faktiskt har fler liv på sitt samvete än nationalsocialismen, ofta hittar man dessa vilsna människor bland kulturarbetarna. Sven Wollter förespråkar revolutionen som den väg Sveriges arbetare skall ta makten från kapitalet, och det har han aldrig hymlat om. Men oavsett vad Wollter har för galna och antidemokratiska funderingar så är han en fruktansvärt bra skådespelare. Wollter förtjänar respekt för det han gör på scen och duk, mindre när han pratar politik.

Jan Myrdal däremot har gått rejält vilse i sitt vurmande för kommunisternas olika ledarpersonligheter. Är det inte Pol Pot, Mao eller Enver Hoxha som skall glorifieras av Myrdal i debattartiklar så är det självaste Lenin som skall namnge ett Myrdalskt kulturpris. Myrdals Leninpris tilldelas i dagarna filmregissören Roy Andersson. Hade Roy Andersson inte tillhört kulturvänstern så hade han förmodligen förstått det vidriga i att ta emot ett pris av en massmordsförnekare, ett pris som dessutom uppkallats efter en despot…

Nu är det inte så, och jag upphör aldrig att förvånas över hur plumpa och galna kulturvänsterns företrädare är. Myrdal är hopplöst förlorad i sina teorier, Roy Andersson är på god väg in i dimmorna. Det var 42 år sedan jag föddes, våren 1968. På mig ser man tydligt att tiden inte har stått still, men i Myrdals och Anderssons värld lever vi kvar i en tid då våldet var en legitim arbetsmetod för vänstertokarna.

Resumé lyfter nyheten och PJ Anders Linder förädlar densamma på SvD.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: