Politikens pantflaskor in i återvinningen

Mona Sahlin började dagen med en debattartikel, en artikel där självklarheterna staplades på varandra och där hon talade om socialdemokratins fyra nya frågor. Debattartikeln var inget annat än en sörja av självklarheter och svepande formuleringar där mycket sades – men inga lösningar stod att finna. Mona Sahlin pratar ständigt om den socialdemokratiska förnyelsen, inget i debattartikeln var förnyelse – inget var nytt och fräscht.

Monas dag fortsatte med en presentation av de åtta vallokomotiven som skall dra det röda tåget fram till valet. Det fanns nog folk som var nyfikna på att titta till de där loken, fanns det någon förnyelse där när förnyelsen i debattartikeln bara var en illusion?

Lok efter lok presenteras, och vill man vara snäll så kan man konstatera att sosse-ledaren iallafall agerar miljömässigt korrekt, hon återvinner gamla politiker. Förnyelsen är som bortblåst, där alla loken tidigare har agerat vagnar i Göran Perssons tågsätt. Åtta före detta ministrar i den regering som förlorade valet 2006 är vad Mona kallar förnyelse.

Att Mona finns med är väl rätt självklart, men varför inga andra färskingar som kan få folk att lyfta på ögonbrynen. Thomas Eneroth, vad har han gjort för ont för att få stå tillbaka för den allt annat än karismatiska Sven-Erik Österberg? Varför låter man inte Anders Lago, Veronica Palm eller Luciano Astudillio kliva fram och ta för sig? Varför talar Mona om förnyelse när det i själva verket är gänget från 2006 som biter sig fast i maktens taburetter…?

Leif Pagrotsky klagar i rollen som kultur-lok över att regeringen inte har uppmärksammat att Jussi Björling minsann skulle ha fyllt 100 år i år om skönsångaren hade levt. Ursäkta herr Pagrotsky, men är det inte bättre om regeringen fokuserar på dagens utmaningar och de levande människornas problem? Pagrotsky, Ylva Johansson, Carin Jämtin, Ibrahim Baylan – lok som skall dra, men kan någon föreställa sig hur?

Monas tågsätt är en cementering av det gäng som under 2002 var med och framkallade spykänslor hos Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Inget nytt, bara återvinning av det gamla gardet. Varje gång Mona framöver tar ordet ”förnyelse” i munnen så kommer det att låta falskt. Förnyelse måste vara att vilja förnya, inte bara att vilja prata om det.

SvD, DN, Expr, AB

Annonser

3 svar

  1. Förnyelse? Det är REA på ord och innehåll.

  2. Och Reinfeldt ska väl ha sitt gamla gäng med stofiler från högerpartiets katakomber väl avlönade på låssasposter i huvudstaden. Se tex. Cederschiöld 😀 Vicke skämt!

  3. Och den enda ministern som inte skapade skandal med Alliansen var Tomhylsan som fick hoppa mellan minsterposter allteftersom folket migrerade med åtal hängande över sig.

    Så fort högern glömmer och börjar slå sig för bröstet. Måste vara någon typ av hjärntvätt. Människor föds inte så naiva och hjälplösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: