Show me the money!

Vänsterpartierna inleder veckan med att presentera ett förslag om att gå till val på att höghastighetsbanor i Sverige. Låter som en sund tanke eftersom att det skulle göra tillvaron enklare för människor som pendlar mellan olika regioner i Sverige. (FYI –  Karl Malmqvist har skrivit om att näringsdepartementet håller på att arbeta med att hitta konkreta förslag). Det stora problemet för vänsterpartierna är att dom inte har en bra trackrecord när det gäller infrastruktursatsningar. Senast dom styrde saknades många miljarder till alla deras infrastrukturlöften och nu tänker Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly förvärra det hela genom att gå till val på att låna 54 miljarder kronor av Riksgälden för att finansiera merparten av deras förslag och ovanpå detta saknar merparten av deras förslag finansiering. När man inte kan presentera en hållbar finansiering minskar chanserna för att investeringarna påbörjas, minskar chanserna så ökar kostnaderna, ökar kostnaderna måste man låna ytterligare pengar och då stiger räntan för alla och högre räntor gör det dyrare att påbörja viktiga infrastruktursatsningar.

SvD, SvD2 Aftonbladet, SVT1 och SVT2

Bloggar; Kent Persson, Per Ankersjö, Tokmoderaten, Christer G Wennerholm, Johan Hedin, Departementet och SvD Ledarblogg.

Annonser

4 svar

 1. Men den nuvarande regeringen har ju lovat 482 miljarder till infrastruktursatsningar, och detta med sänkt skatt. Men så är de ju också mästare att trolla med knäna.

 2. 2009 infördes tredje steget i jobbskatteavdraget och en höjning av brytpunkten för statlig skatt, vilket kostade statskassan 15 miljarder kronor.

  Det var mer än regeringen kunde finansiera.
  Det hindrade inte regeringen från att i september 2009 presentera nya skattesänkningar om tio miljarder kronor i 2010 års budget. Nu lånar regeringen med öppna ögon till skattesänkningarna trots finansieringslöftet i valmanifestet från 2006.

  Budgetunderskottet motsvarar nu det totala värdet på regeringens skattesänkningar på cirka 100 miljarder kronor.

  Kommentar?

  mvh

  Johan

 3. […] Bloggar: Andersson och Mikael och Thomas och krassman och Moderata Perspektiv […]

 4. Regeringen har under denna mandatperiod sänkt statens skuldsättning från 46% till 41 % samtidigt sänkt skatterna med omkring 1500 kronor för låg och medelinkomsttagare. Det är ordning och reda i statens finanser, tillochmed bland de bästa länderna i Europa. Oppositionen har inte ännu presenterat en finansiering på de satsningar de vill göra. Antingen kommer S, V och MP låna eller höja skatterna för låg och medelinkomsttagare. Vi väntar på 3 maj när vi får beskedet!

  /Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: