Vi tar ansvar för välfärden.

På min egen blogg skriver jag om bekämpandet av hemlöshet och fattigdom. Det handlar ytterst om att hålla ihop ett samhälle. Självfallet vill vi moderater ha en generell välfärd. Vi ser också till att ta ansvar för välfärden. Läs och delta i debatten du med!

Maria berättar om hur det är i Kumla.

Kent1 och Kent2

Annonser

Ett svar

 1. Förändringarna i sjukförsäkringen som genomfördes 2008 börjar nu slå igenom på allvar. I korthet innebär förändringarna att rätten till sjukpenning efter 6 månader inte längre ska bedömas mot arbetsförmågan i ditt tidigare arbete utan mot alla tänkbara arbeten på arbetsmarknaden. Redan efter 3 månader ska försäkringskassan bedöma om du kan göra ett annat arbete på arbetsplatsen.

  Detta innebär i praktiken att allt fler sjuka får avslag på sin ansökan om sjukpenning och riskerar att hamna helt utanför sjukförsäkringen, dvs bli ”utförsäkrade”. Dessutom når under åren 2010-2012 ca 100 000 personer maxgränsen för sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning vilket innebär att de i de allra flesta fall slussas över till arbetsförmedlingen. För majoriteten innebär det att ersättningen sänks drastiskt och för en stor grupp blir den inte mer än 4000 kronor i månaden. Eventuella privata tilläggsförsäkringar och bostadstillägg upphör också. Många, många sjuka blir beroende av sina anhöriga för försörjning, andra får leva upp sina eventuella besparingar. (Socialbidrag/försörjningsstöd kan bara bli aktuellt om man inte kan bli försörjd av sin maka/make, allt av värde sålt och alla besparingar är slut.)

  Konsekvensen av denna reform är att många sjuka mår mycket sämre och att deras möjlighet till återhämtning blockeras när oron för ekonomin tar överhanden. Många har inte råd att äta ordentligt, hämta ut medicin eller delta i rehabilitering. I värsta fall blir man efter med hyran och riskerar att bli vräkt. Anhöriga som redan är drabbade av sjukdomen får dessutom en försörjningsbörda. Många sjuka mår dåligt över att känna sig som en belastning för familjen och självkänslan och självaktningen sjunker, processer som också bromsar tillfrisnandet och ökar risken för följdsjukdomar såsom depressioner och ångest.

  Givetvis ska man arbeta och försörja sig själv om man kan, och sjukförsäkringen är en mycket viktig del av den ”trygga bas” som vi alla behöver för att göra tillfrisknadet möjligt. När vi blir sjuka behöver vi få tillåtelse att släppa försörjningsansvaret under en period för att fokusera på återhämtningen. När hälsan så tillåter behöver vi ofta stöd och hjälp att komma tillbaka till arbetssituationen. Bristerna i rehabiliteringen har funnits länge men att bara införa tidsgränser i sjukförsäkringen och kalla det för rehabilitering hjälper ingen.

  Nätverket Resurs (Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället) är partipolitiskt obundna. Vår kritik mot utförsäkringen av sjuka tog avstamp i Göran Perssons målsättning att halvera ohälsotalet. Under de senaste två åren har vi försökt nå dialog med ansvariga i alliansregeringen. Våra kontaktförsök har dock genomgående möts med skrämmande brist på respekt för de både sanning och de sjukas situation.

  Få frågor är av så utpräglat allmänintresse som sjukförsäkringsfrågan. Vi kommer alla en dag att drabbas av ohälsa och även om vi själva har lyckan att få vara friska till pensionsåldern kan vi drabbas indirekt om våra makar, barn, syskon eller föräldrar blir sjuka. Att i dessa krävande stunder få samhällets stöd och förståelse är närmast ovärderligt.

  Vi ber dig därför att både för din egen och dina medmänniskors skull ta dig tid att sätta dig in i sjukförsäkringsfrågan inför valet. Det är naturligt att det tar emot. Frågan kan känns för svår eller det kan väcka obehag att fundera på vad som skulle hända om man eller någon i ens närhet drabbades av sjukdom.

  Utan mod ingen demokrati – och det vi tar förgivet riskerar vi att förlora.

  Läs därför på och skicka vidare till dina vänner och anhöriga!

  Ta dig tid. Det gäller dig.

  Förutom detta så anser regeringen att de svagaste i samhället ska betala mer i skatt på sina små bidrag ca 100 000 kr/år före skatt än ålderspensonärer..

  Moderaternas välvärdspolitik är ett skämt . INSE DET innan det är för sent .

  Regeringen hemligstämplade tillgänglighetsutredningen för att inte behöva stå till svars för den .
  Att kalla moderaterna tillgänglighetsparti är en språkförvgängning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: