Förnyelsen måste fördjupas

Ska moderaterna nu kunna växa ytterligare måste hela partiet bli de nya moderaterna. Vi är inte där än vill jag hävda. Det ser självfallet olika ut över landet. I många kommuner och landsting har vi lyckats bra, men i andra återstår mycket arbete. En av huvudförklaringarna till att vi inte har förtroende i välfärdsfrågorna och har sämre kommunresultat är att förnyelse inte har fullföljts lokalt samt att perspektivet i moderaternas centrala välfärdspolitik i flera delar fortfarande är alltför Stockholmscentrerad. I valet 2010 var det också så att Moderarena tappade mark i Stockholm medan vi i exempelvis Örebro län gick starkt framåt. Växtkraften för Moderaterna är som störst i länen utanför storstadsområdena.

Partiets stora utmaning är därför inte att fortsätta förnya moderaterna på riksplanet. Att fortsätta förnyelse på riksplanet och bredda perspektivet på frågor där är inget problem. Vi kommer att flytta fram positionerna i miljöfrågor och vi kommer att locka fler kvinnor i och med att vi nu arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor. Allt det där är bra, men det räcker inte.

Den stora utmaningen är att nu få hela partiet att ta till sig av förnyelsearbetet. På lokalplanet måste förnyelsen fullföljas samtidigt som partiledning måste se att det finns goda lokala exempel utanför Stockholm värda att uppmärksammas och bygga moderaternas centrala politik på. Det innebär att nya människor måste släppas fram och det innebära att det fortsatta förnyelsearbetet inom just välfärdsfrågorna måste grundläggas och drivas ur ett lokalt perspektiv.

Mycket av partiets fokus i förnyelsearbetet inom välfärdsfrågorna har utgått ifrån hur det är i Stockholm. Verkligheten utanför Stockholm ser ofta helt annorlunda ut. Exempelvis ser utmaningarna för sjukvården helt olika ut för Stockholms läns landsting kontra andra landsting. Det innebär också att lösningarna ser olika ut. Perspektivet i välfärdsfrågorna måste breddas och Stockholmsfixeringen måste släppas. Därför måste de kommande arbetsgrupperna som ska granska vår välfärdspolitik ha en stark förankring utanför just Stockholm och självkritiken måste släppas fram. På så sätt breddas synen och på så sätt kan fler goda krafter släppas fram. Utgångspunkten måste vara att Moderaterna ska bli hela Sveriges samhällsbärande parti och inte bara storstädernas.

Att kontinuerligt se över våra politiska ställningstaganden är en grundpelare i arbetet om vi ska fortsätta vara politiskt relevanta. Ytterst handlar det om att kunna ge svaren på människor vardagsproblem och samtidigt ge vår berättelse om hur hela Sverige ska utvecklas. Våra ambitioner och visioner måste kombineras med att vara just vardagsnära. Först då kommer människors nyfikenhet på de nya moderaterna bestå och locka till oss både väljare och nya förtroendevalda. Först när moderaterna kommer att bli de nya moderaterna i hela landet kommer vi kunna bli det samhällsbärande partiet. Det är fullt möjligt att nå detta inför valet 2014, men det krävs att man på lokal nivå tar sitt ansvar samtidigt som den moderata partiledningen och visar vägen till förnyelse för hela landets moderater. Det lokala ledarskapet måste våga ta ansvaret för att leda de nya moderaterna in i framtiden utifrån de lokala förutsättningarna som finns.

De nya moderaterna har ett gyllene tillfälle att faktiskt etablera sig som ett 30% parti. Det är dags att ta den möjligheten och fullfölja byggandet av de nya moderaterna.

Detta är ett inlägg i veckans bloggdebatt och kan ses som ett komplement till min DN-debattart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: