Bara den som tar ansvar för ekonomin kan lösa samhällsproblemen

I dagens partiledardebatt i riksdagen blev det än mer tydligt att det för närvarande bara finns ett samlat regeringsalternativ och att det alltjämt är arbetstlinjen som står mot bidrags- och utgiftslinjen.
Det går bra för Sverige. Statsskulden minskar, vi har överskott i budgeten, ekonomin är i balans, sysselsättningen ökar och utanförskapet minskar. Det senaste året har 120.000 nya jobb tillkommit på arbetsmarknaden. Prognoser talar om upp till 300.000 nya jobb till 2015. En ekonomi i balans och tillväxt är det bästa sättet att trycka tillbaka samhällsproblemen.
En viktig utgångspunkt för Alliansregeringens framgångsrika arbete är det finanspolitiska ramverk som Sverige har sedan mitten av 1990-talet.
Det finanspolitiska ramverket innebär i korthet:
– att offentlig sektor ska ha ett årligt överskott motsvarande 1% av BNP
– ett utgiftstak för pensionssystemet och statens utgifter, tre år i taget
– ett krav på ekonomi i balans i kommun och landsting
– en stram budgetprocess
Det finanspolitiska ramverket bidrar till att skapa långsiktighet i regerandet av Sverige. Nu är det viktigt att alla lever upp till intentionerna i ramverket och inte ägnar sig åt ansvarslös, poplistisk politik som skadar landet på längre sikt.
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt gav inga nya besked om politiken, med undantag för att arbetslinjen ska ersättas med en bidragslinje och en utgiftslinje. Håkan Juholt har budskapet: ”vi har högre ambitioner än att passivt sänka skatter”, vilket i debatten kom till uttryck genom löften och utfästelser om mer till allt och alla. Ett flertal ofinansierade förslag som att bygga fler bostäder, höja lönerna till offentligt anställda, avskaffa barnfattigdomen, omfattande satsningar på kulturen, återregleringar av ett flertal branscher etc. Alla som lyssnade på dagens debatt inser att detta är förslag som kommer att kosta många miljarder, men Juholt talar aldrig om varifrån pengarna ska komma.
Oppositionspartierna har ingen gemensam politik och de är mer splittrade än någonsin. Det finns idag inget trovärdigt alternativ till alliansregeringen. Den samlade oppositionen (inklusive Sverigedemokraterna) har dock en gemensam nämnare i sin strävan att säga nej till förslag som fortsatt minskar utanförskapet, utan att presentera ett enda förslag om vad de vill ha istället.

Media: SVD och SVD2 och DN

Bloggar: Tokmoderaten och Mary och Thomas och jag själv

Annonser

3 svar

  1. […] Mattias och Högberg och Johan och Anna och Sebastian och Mary och Tokmoderaten och MP och Annarkia och Mary och […]

  2. De finanspolitiska ramverket skissades fram av regeringen Persson som ett resultat av den svåra finanskrisen under början av 90-talet. Moderaterna var emot det finanspolitiska ramverket. idag hyllar man det som regeringen Persson tog fram , samtidigt som man idag kritiserar Socialdemokraternas politik för att vara ekonomiskt oansvarig.
    Under valrörelsen 2006, var Fredrik Reinfeldts primära taktik att övertrumfa och bjuda över alla Socialdemokraternas reformer. Kosta vad det kosta vill. Då betydde det finanspolitiska ramverket mindre för Fredrik Reinfeldts makt ambitioner.

    /Peter Strobl

  3. Det ligger på den som vill bilda regering att förvissa sig om tillräckligt stöd för sin politik och ingen annan. Vad jag vet så har åtminstone SD förklarat sig villiga att förhandla om att stödja regeringen vilket man har förklastat. Gott så, det må stå var och en fritt att välja samarbetspartners, men gnäll inte då ni har visat kalla handen och dessa går sin egen väg. Det måste sägas att denna regering är väldigt dålig på att förhålla sig till det parlamentariska läget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: