Juholt på väg att leda S till sitt sämsta valresultat någonsin

Juholts förtroende når nya bottenrekord. Så lågt förtroende som de svenska väljarna har nu för Juholt har man aldrig tidigare haft för en socialdemokratisk partiledare. Mona Sahlin hade också väldigt lågt förtroende i ingången av valrörelsen 2010. Då avfärdades den typen av förtroendemätningar av socialdemokratin. I Sverige väljer man parti hette det och inte statsminister. Idag vet vi att Sahlin ledde Socialdemokratin till ett katastrofval.

Juholt kommer att, om förtroendesiffrorna inte förändras, leda socialdemokraterna till sitt sämsta valresultat någonsin. Det spelar givetvis roll vilket ledarskap socialdemokraterna har. De ska ha en partiledare som kan bli statsminister, det saknar S idag.

Men det är värt att påminna om att sossarnas kris är större och djupare än så. S har en politisk kris som är större och mer omfattande än bara ett ledarskap som havererat. Det kommer att krävas politisk förnyelse och kanske till och med ledarbyte som S ska kunna vända dagens kris till framgångar imorgon.

Länkar: SvDABABAB, och SVD2 och SVD3
Bloggar: BöhlmarkVästros, och Tokmoderaten och LO-bloggen och Johan och Martin MobergMikael Persson, badland och högberg och MP

Annonser

2 svar

  1. Båda blocken visade sig resultera i Hung Parliament. Det skulle ha gett en minoritetsregering i båda fallen och vi fick en till slut 2010 när samma sak hände i England och Australia.
    Alltså ingen större vinnare!
    En del kallar det för perfekt demokrati och andra för tombola när resultaten är 50-50.
    En samlingsregering kunde var att föredraga för allas bästa.

  2. Det finns noll risk att Håkan och hans kulbo hamnar i Sagerska palatset. Inte ens sosseväljarna kan föreställa sig det. Det finns ett inslaget av s.k. ”sunk cost” i sossarnas val av Juholt och ju längre tiden går desto svårare blir det att realisera förlusten. Carin Jämtin åker ut på öronen om Juholt frånträder så insatserna är höga inom SAP. Bäst att låta Juholt fortsätta – för allas trevnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: